Geschiedenis

Al op kaarten uit de tijd van Napoleon komt de boerderij voor.  Het stuk land tegenover de boerderij heette : Heyde op ’t Hogt.  Daaruit hebben wij de naam voor onze boerderij gehaald.De boerderij grensde aan landerijen en heidegrond. Ten zuide van de oprit, was destijds geen weg. Het liep er dood,… hierna was er enkel nog heide. Een kerkepad dat liep over het perceel aan de noordzijde tegen het perceel van wat nu Vogelenzang 2a en 4, leidde naar het dorp.De boerderij was in de tijd van Napoleon in handen van Weduwe van den Oetelaar. Het is in handen gebleven van familie van den Oetelaar totdat familie van Osch het begin 1900 kocht van wie wij het in 2004 hebben over kunnen nemen.Van oorsprong was de boerderij een Hallehuis, waarschijnlijk met een hoekgevel. Na verbouwingen is er een langgevelboerderij van gemaakt. De voorkant van de boerderij is gericht naar de wei, zodat de boer zijn vee goed in de gaten kon houden. De deel, het gedeelte waar de kar etc. opgeslagen kon worden, is aan de weg gelegen. 

Boven de stal, het middengedeelte van de boerderij, werd het hooi opgeslagen. Boven de herd (het woongedeelte) was de zolder waar de knecht en de jongens sliepen.In de jaren 60 is er een woonhuis voor de boerderij gebouwd. Een zogenaamde CeHaVe-woning. Deze corporatie waar veevoer gemaakt word, had een bouwtekening van een woning, de boer kon deze tekening krijgen. De gemeente had er al meer gezien, dus goedkeuring was gemakkelijk te krijgen. Kosten waren te overzien,.. creativiteit was ver te zoeken, maar de leefomstandigheden werden een stuk verbeterd, want de boerderij was destijds steens gebouwd (zonder spouw), wat zorgde voor veel vocht. Het stro en geen verdere aftimmering op het dak maakte het tochtig. Om het in de winter toch warm te krijgen moest er hard gestookt worden,… al met al niet ideaal dus om een gezond leefklimaat te creeeren.In 2004 hebben wij de boerderij gekocht. Sindsdien zijn we bezig geweest om de boerderij, de bijgebouwen en het perceel onder handen te nemen. Voor de boerderij een spouwmuur, nieuw dak,… nou ja,.. het oorspronkelijke gebint en wat muren zijn blijven staan. Wel hebben we zoveel mogelijk de sfeer en indeling van de boerderij bewaard gehouden. de nieuwe dakconstructie is nu van vierkante eiken balken.

In plaats van stro hebben we nu riet op het dak. Alle muren zijn gemetseld, en de muren die geen schoonmetselwerk hebben, zijn gestuct met leem. Dit zorgt voor een aangename vochtregulatie. Onze verwarming doen we door middel van aardwarmte. Met dit zelfde systeem kunnen we in de zomer de boerderij koelen als dat nodig is. Electriciteit wekken we zelf op. Er is een gescheiden waterafvoer, waardoor we douche- en regenwater gebruiken om de toiletten door te spoelen. We zijn klaar voor de toekomst.Oh ja, die kaart waar we de naam van onze boerderij van daan hebben, zijn we een aantal jaren kwijt geweest. Net in de tijd dat we bezig waren om ons bedrijf op te zetten. In 2013 vonden we de kaart weer terug. Toen bleek dat het weitje tegenover ons niet Heyde op ’t Hogt te heten, maar Heyde op ’t Holder….. Foutje. Ach, Op ’t Hogt maakt inmiddels deel uit van de geschiedenis. De naam hebben we dus gehouden. Wel hebben we Holder in het programma gehouden, kijk maar eens of jij het kunt vinden. 

Vanaf 2021 is de naam veranderd naar: natuurkampeerterrein B&B Kampeerboerderij Vogelenzang